Dijeta za pacijente oboljele od dijabetesa po najnovijim stručnim istraživanjima može usporiti, odnosno spriječiti progresiju reverzibilnog dijabetesa tipa 2. To praktično znači da specijalna dijeta za dijabetičare doprinosi stagnaciji šećerne bolesti na određeni vremenski period.
Dijeta za dijabetičare ne predstavlja komplikovan ili strogo restriktivan način ishrane. Najbolje kod ovakvih dijeta jeste što one zapravo predstavljaju zdrav plan unosa namirnica koji može poslužiti i kao prevencija osobama koji imaju rizik od razvoja dijabetesa, ali i svima koji žele da mršave zdravo i na prirodan način.
Prehrana za oboljele od dijabetesa mora biti izuzetno zdrava. Prava prehrana pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, očuvanju tjelesne težine i vašem dobrom raspoloženju, piše WebMD. U nastavku teksta pročitajte o nekoliko poznatih dijeta koje su u potpunosti prilagođene osobama s dijabetesom.
Standardna dijeta
Vodite računa kolika je vaša porcija hrane i koliko ima kalorija. Iz ishrane izbacite prženu hranu, slatkiše, slatke napitke i sve što je slano ili masno. Umjesto toga usredotočite se na ishranu s puno zelenog povrća, cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti, voćem i zdravim mastima. Možda ćete morati jesti svakih nekoliko sati kako biste održali ravnotežu šećera u krvi. Vaš liječnik vam može pomoći da prilagodite ovu dijetu svojoj bolesti.
Mediteranska dijeta
Ova zdrava prehrana koristi puno voća i povrća, ribu, piletinu, orašaste plodove, maslinovo ulje, mahunarke i cjelovite žitarice. Međutim ono što biste trebali izbjegavati je crveno meso, maslac i sol. Studije su pokazale da ova dijeta može pomoći u održavanju razine šećera u krvi. Također za vrijeme ručka možete popiti i po čašu vina, ali Američka asocijacija za dijabetes ne preporučuje više od jednog pića dnevno ako ste žena, ili dva ako ste muškarac.
Prema Američkom društvu za srce (American Heart Association), mediteranska prehrana obično uključuje:
- Puno voća, povrća, žitarica, krumpira, graha, orašastih plodova i sjemenki,
- Maslinovo ulje kao važan izvor mono-nezasićeni h masnoća,
- Mliječni proizvodi, riba i perad u niskim do umjerenim količinama
- Vrlo malo crvenog mesa
- Jaja (jesti od nijednom do četiri puta sedmično)
- Vino (konzumirano u niskim do umjerenim količinama)
Doručak može biti 1 šoljica običnog niskokaloričnog grčkog jogurta u koji dodate pola šoljice nekog bobičastog voća (recimo borovnica) i šaku nasjeckanih oraha (ili lješnjaka, badema, kikirikija, sjeckane pistacije).
Ručak može biti 3 šoljice kuhanog špinata s 95 grama lososa ili sardina. Dodajte uz to neko sjeckano povrće za salatu, poput svježeg paradajza ili paprike, kuhane brokule ili cvjetače. Na salatu stavljate malo maslinovog ulja i jabučnog octa ili balzamico octa.
Večera uvijek može biti nešto slično ručku samo ne smije biti masno jer jedino što smijete koristiti je maslinovo ulje. Kakvu god večeru sastavili, na tanjiru bi trebalo biti oko 90 grama proteina a ostatak samo svježe ili kuhano povrće poput cvjetače, brokule, prokulice, mahuna ili zelenog graha. Porcija večere bi trebala biti nešto manja od one za ručak.
Crtica ili Dash dijeta
Nutricionisti preporučuju ovaj plan prehrane jer je dobar za snižavanje krvnog pritiska. Ono što se preporučuje u ovoj dijeti jest konzumacija voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskom masnoćom, cjelovitih žitarica, oraha i graha. Istraživanje je pokazalo da ako se pridržavate ove dijete možete kontrolisati i nivo šećera u krvi, ali isto tako i smršati.
Ova dijeta uključuje skoro sve vrste namirnica, najviše voće i povrće, ali i dosta proteina što znači da je hranjljiva i bezbjedna.
Hrana sadrži dosta vlakana, malo masti, bogata je kalijumom, kalcijumom i magnezijumom što znači da su vam obezbjeđeni svi potrebni vitamini.
Dokazano je i da snižava krvni pritisak i holesterol, mogu je primjenjivati i osobe oboljele od dijabetesa i smatra se da smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, srčanih bolesti, infarkta, kamena u bubregu i dijabetesa.
Dijeta zona
Njen cilj je zadržati stabilnost šećera u krvi. Obroci trebaju sadržavati 40 % ugljikohidrata, 30 % proteina i 30 % masti. Ugljikohidrati se rangiraju kao dobri ili loši na osnovu glikemijskog indeksa. Na primjer, možete jesti piletinu i ječam, ali ne smijete jesti krompir i žumanjk. Studija iz 2015. godine pokazala je da ova dijeta ima pozitivan učinak na kontrolu glikemije i veličinu struka, tako da ova dijeta može biti dobar izbor za vas. No ipak, prije nego što se odlučite na ovu dijetu konsultujte se sa svojim doktorom.
Potrebno je jesti pet puta na dan – tri glavna obroka i dvije užine. Obroke treba tako planirati da daju osećaj sitosti, što onda sprječava želju za prejedanjem. Razmak između obroka treba da bude najmanje 5 sati. Doručak se jede najmanje sat vremena od buđenja. Treba piti više od 2l vode dnevno. Savetuje se umjerena fizička aktivnost svaki dan.
2/3 vašeg tanjira treba da čine ugljeni hidrati, ali budite obazrivi pri izboru istih.
Dijeta podrazumjeva puno povrća raznih boja i nešto malo voća. Međutim, potrebno je izbjegavati voće i povrće sa visokim glikemijskim indeksom, tj. sa puno šećera (banane, suho grožđe, šargarepe) i puno skroba (kukuruz, krompir)
1/3 vašeg tanjira treba da čine proteini.
Bjelance, riba, piletina, ćuretina, govedina, tofu i niskomasni mliječni proizvodi. Njihova količina treba da bude u veličini vašeg dlana.
1/3 vašeg tanjira treba da čine masti.
Mononezasićene masti iz maslinovog ulja, avokado, kikiriki-puter ili bilo koji puter od orašastih plodova.
Paleo dijeta
Ideja ove prehrane je jesti sve ono što su ljudi jeli prije moderne civilizacije, kada su bili lovci sakupljači. Dakle, to znači da nema mliječnih, rafiniranih šećera, žitarica ili mahunarki, te prerađenih biljnih ulja. Možete jesti voće i povrće, meso (životinja koje su hranjene isključivo travom), ribu, orahe i sjemenke.
Dozvoljene namirnice: Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke…, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.
Zabranjene namirnice: Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete …), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).
Vegetarijanska i veganska prehrana
Ova vrsta dijete podrazumjeva ograničavanje ili izbjegavanje upotrebe životinjskih proizvoda poput piletine, ribe i jogurta koji može biti zdrav način prehrane. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu biljnu prehranu dobivaju više vlakana i uzimaju manje kalorija i masnoća.
Sirova hrana
Ljudi koji slijede ovu vrstu dijete vjeruju da visoka temperatura kuhanja uništava vitalne hranjive supstance u hrani. Zbog toga jedu puno svježih proizvoda, sjemenki i orašastih plodova, a obroci se prave uz pomoć miješalica. Iako ćete na ovaj način vjerojatno izgubiti kilograme, nema dokaza da poboljšava simptome dijabetesa.
Ako želite da se hranite zdravo, prvo morate znati kako različite namirnice utiču na nivo šećera u krvi. Ugljeni hidrati, koji se nalaze u žitaricama, hljebu, pasti, mlijeku, slatkišima, voću i skrobnom povrću, se razlažu na glukozu u krvi brže od drugih vrsta hrane, što podiže nivo šećera u krvi. Proteini i masti ne utiču direktno na šećer, ali se moraju konzumirati u umjerenoj dozi. Kako biste održavali nivo šećera u krvi, trebalo bi da jedete raznovrsnu ishranu, ali da pazite da u jednom obroku ne unesete previše ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati imaju najveći uticaj na nivo šećera u krvi. Zbog toga neki dijabetičari broje ugljene hidrate za svaki obrok i užinu. Za bolju kontrolu niva šećera u krvi prije obroka možete dodati DiaControl potpuno prirodni preparat na bazi srebrene svilenice koji će vam olakšati da sa posebno prilagođenom dijetom uz samo jednu do dvije kapsule na dan svoj nivo šećera u krvi uspješno regulišete. Odaberite pored DiaControla jednu od predloženih dijeta i pridržavajte se režima ishrane kako bi ste lakše i bolje živjeli sa dijabetesom.