Mnogi misle da zbog sadržaja šećera voće za pacijente oboljele od dijabetesa nije najbolji izbor. Međutim, morate da znate da postoji voće koje smije da se jede i u slučaju dijabetesa i u kome može umjereno da se uživa.Tu se prije svega misli na voće bez šećera i voće sa malo šećera.Također dobro voće za dijabetičare je i ono koje ima nizak glikemijski indeks na šta utiče sadržaj vlakana u njemu. Pogledajmo koje voće smiju da jedu dijabetičari.
Konzumiranje voća je odličan način da organizmu obezbijedite esencijalne hranljive materije ali, ako imate dijabetes, morate biti obazrivi. Brojne vrste voća mogu da podignu nivo šećera u krvi pa bi zato trebalo da ih izbjegavate i zamijenite voćem koje je dobro za dijabetičare. U nastavku članka ćemo navesti koje je to voće koje smiju da jedu dijabetičari.
Lubenica- Mnogi dijabetičari ne jedu lubenicu jer misle da ima visok sadržaj šećera. Istina je da 100g lubenice sadrži samo 6g šećera. Ona ima veoma visok sadržaj vode pa je zato niskokalorična. Sadrži fitohemikaliju koja se zove likopen i koja je odlična za poboljšanje insulinske osetljivosti. Smanjuje i rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Lubenica je izuzetno ukusna pa zato vodite računa da ne pretjerate u uživanju i jedite je samo u umjerenim količinama.
Borovnice- Borovnice uvijek možete da uvrstite u ishranu jer 100g ovog voća sadrži samo 10g šećera. Štaviše, u istoj količini dobijate i 2g vlakana. Prisustvo vlakana obezbjeđuje da nivo šećera u krvi ne raste brzo, a to je i razlog zbog koga 10g šećera iz borovnica nije isto što i 10g šećera iz čokoladice. Borovnice možete da dodate u salatu ili da ih jedete kao užinu.
Jabuke- Iz 100g jabuka dobijate 10g šećera i 2g vlakana. Međutim, vlakna su u kori pa zato nemojte da jedete oljuštene jabuke. Jabuke u ishrani smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Zahvaljujući vlaknima, jabuke možete da jedete i kada imate dijabetes, a da pri tome ne brinete da li će doći do skoka nivoa šećera u krvi.
Avokado voće bez šećera- Avokado spada u najbolje voće za dijabetičare jer 100g ovog voća ne sadrži šećer, a ima 7g vlakana. Avokado sadrži i mononezasićene masti koje su dobre za kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, mononezasićene masti smanjuju insulinsku osetljivost i drže šećer u krvi pod kontrolom. U avokadu možete da uživate kao umaku ili kao dodatku salati.
Šljiva- Šljiva pomaže kontroli šećera u krvi jer sadrži hidrolizabilne tanine i elaginsku kiselinu. Ovo voće je korisno za dijabetičare jer kontroliše način na koji organizam pretvara ugljene hidrate u šećer u krvi. Ako u ishranu uključite šljivu, moći ćete da kontrolišete probleme kao što su često mokrenje i pretjerana žeđ. Nemojte jesti više od ½ šolje šljiva dnevno.
Grejpfrut- Preporučen od Američke asocijacije za dijabetes, grejpfrut je ništa manje nego superhrana za dijabetičare. Prepun je rastvorljivih vlakana i sadrži dobru količinu vitamina C. Ova namirnica sa niskim glikemijskim indeksom ne izaziva nagle promjene nivoa šećera u krvi. Sadrži i veoma koristan flavonoid koji se zove naringenin, a koji snižava insulinsku neosetljivost. Ima i ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine. U svakodnevnu ishranu slobodno možete da uključite pola velikog grejpfruta, a da pri tome ne brinete da li će doći do poremećaja nivoa šećera u krvi.
Breskve- Breskve su sočna ljetnja poslastica. Zahvaljujući sadržaju vlakana, mogu da budu dio vaše ishrane čak i ako imate dijabetes. One sadrže i kalijum, vitamin A i vitamin C. U breskvama možete da uživate na različite načine – smućkajte smuti od kriški breskve i drobljenog leda, trunčice đumbira ili ubacite kriške breskve u ledeni čaj da biste poboljšali ukus.
Kajsije- Ovo voće uvijek može da bude dio vašeg plana ishrane jer neće previše poremetiti nivo šećera u krvi, pošto su odličan izvor vlakana. Jedna kajsija sadrži 4g ugljenih hidrata i ima samo 17 kalorija. Da biste zadovoljili 50% dnevne potrebe za vitaminom A, možete da pojedete 4 svježe kajsije. Možete nekoliko kajsija da dodate u salatu.
Smokve- Smokve spadaju u najbolje voće za dijabetičare jer su prepune antioksidanata, željeza, vlakana i drugih hranljivih materija. Premda suhe smokve svakako mogu da budu dio vaše ishrane, ipak ih jedite u umjerenim količinama. Ako ih jedete umjereno, one će vam pomoći da smršate i držaće nivo šećera u krvi pod kontrolom.
Dinja- Zbog svog nježnog mesnatog sadržaja, dinja je uvijek osvežavajuća. Možete je jesti čak i kada imate dijabetes, samo vodite računa o veličini porcije. Ona je višestruko korisna jer ima visok sadržaj vode, minerala i drugih nutrijenata.
Banana- Da li dijabetičari smiju da jedu banane? Pola banane sadrži oko 15 grama šećera pa ima mali uticaj na nivo šećera u krvi.Dijabetičari za desert mogu da pojedu pola banane posute sa malo cimeta. Dakle dijabetičari smiju da jedu banane, ali je sigurna količina samo pola banane. Prosječno velika banana sadrži oko 27 do 30 grama ugljenih hidrata. Više od polovine tih ugljenih hidrata se sastoje od šećera. Što je veća banane, to je veći sadržaj šećera.Ovo voće također sadrži veću količinu vlakana, što je važan deo zdrave ishrane za dijabetičare.
Trešnje- Trešnje su još jedno dobro voće za dijabetičare, naravno samo ako ih jedete u umjerenim količinama (100 gr dnevno).Trešnje su voće koje sadrži antocijane koji im daju karakterističnu boju a ovi antioksidansi prema svim dodadašnjim istraživanjima poboljšavaju insulinski odgovori i pozitivno utiču na nivo šećera u krvi.
Jagode- Jagode su sjajno voće za dijabetičare. Dijabetičri mogu jesti jagode s obzirom da imaju nizak glikemijski indeks i ne podižu brzo nivo šećera u krvi.Ovo voće sadrži flavonid fisetin koji je veoma koristan za dijabetičare.Da bi onijeli dovoljnu količinu a da ne bi pretjerali sa jagodama preporučuje se da dnevno pojedete 37 plodova srednje veličine dnevno.
Ananas – Ananas ne sprječava skokove šećera u krv. Međutim, on ima nizak glikemijski indeks, što znači da povećava nivo šećera u krvi sporije i ne izaziva nagle skokove pa je zbog toga voće koje smiju jesti dijabetičari.To znači i da kada vam je šećer u krvi nizak, ovo voće može da se vratimo na bezbijedan nivo u odnosu na druge plodove. Također, ananas je odličan za popodnevnu užinu za dijabetičara koji pokušava da zadrži uspone i padove pod kontrolom.
Kivi- Voće kivi, baš kao ananas, ima nizak glikemijski indeks. Također je pun vlakana koja se lahko vare i lahko se pretvara u energiju. Dobro je pojesti kivi poslije obroka.
Iz ovog članka saznali ste koje voće smiju da jedu dijabetičari i nadamo se shvatili da je prije svega ključna količina voća, također ako posebno uživate u nekom voću, najbolje je da ga jedete više puta u toku dana umjesto da veću količinu pojedete odjednom.