Glavni uzrok razvoja dijabetesa je slabljenje funkcije pankreasa (gušterače) zbog velikog broja faktora koji utiču, a najčešće zbog genetske predispozicije za razvoj. Pankreas je veoma važan za naš organizam i od njega zavisi mnogo funkcija u našem tijelu. Ovaj organ učestvuje u dvije funkcije koje su od životnog značaja za organizam: probavnoj i hormonskoj. On proizvodi enzime koji učestvuju u varenju hrane, i u hormonima koji regulišu metaboličke procese u organizmu.
Svako oštećenje pankreasa vodi do ozbiljnih posljedica i dugotrajno, ponekad i doživotno liječenje. Ono što je važno znati jeste da uz prirodne proizvode nadopune prehrani možemo u predijabetičkom stadiju da poboljšamo obnavljanje ćelija pankreasa. Preporučena biljka u ovom slučaju je srebrena svilenica koju možete pronaći u sastavu DiaControl kapsula. Pored smanjenja glukoze u krvi uspješno utiče i na obnovu ćelija pankreasa. Na koji način pored srebrene svilenice hranom možemo uticati na očuvanje zdravlja pankreasa? U nastavku teksta možete saznati koje namjernice treba da budu uključene u vašu ishranu kako ne biste ugrozili ovaj kritičan organ.
Prilikom posjete prodavnicama i pijacama često ne razmišljamo o prednostima povrća i voća koje se nalazi na policama. Često posegnemo za onim što nam se taj dan jede, međutim pravilnim izborom odgovarajućeg voća i povrća možemo uraditi nešto i za naše zdravlje, posebno za gušteraču. U nastavku pročitajte koje su prednosti pojedinog provća i voća
Brokuli- Apigenin sadržan u brokulama štiti tkivo pankreasa od patogenih efekata. Da biste dobili maksimalnu količinu zdravih hranljivih materija, probajte da konzumirate sirov brokul ili blago dinstan.
Špinat- Špinat je odličan izbor za održavanje zdravog pankreasa. Prema istraživanju objavljenom u в Journal of the National Cancer Institute, ishrana koja podrazumijeva konzumaciju špinata i drugog povrća, obezbeđuje sigurnu zaštitu od raka pankreasa.
Kiselo mlijeko- Kiselo mlijeko sadrži probiotike koji jačaju imuni sistem i poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta. Za pankreas su najkorisnija mlijeka sa minimalnim sadržajem masti, koji ne uključuju arome, boje i pojačivače ukusa.
Tikva-Tikva neutrališe solnu kiselinu, ima mekanu i nježnu strukturu, ne sadrži mnogo vlakana. Istovremeno sadrži karotin, kalijum, vitamine iz grupe B, magnezijum, bakar, željezo i pektine. Ovo povrće je idealno za ishranu pacijenata sa pankreatitisom.
Slatki krompir- Podsećajući na pankreas po formi, slatki krompir ga štiti, obezbeđuje spor protok šećera u krvotok i osobađa sistem organa za varenje od nepotrebnog stresa.
Jerusalemska artičoka (čičoka)- Jerusalemska artičoka se naziva još i čičoka i topinambur. Po spoljašnjem izgledu ova korjenasta biljka podseća na korijen đumbira, a po ukusu kao slatki krompir. Dio ove biljke koji se nalazi iznad zemlje raste do 2-4 metra i liči na suncokret.
Njena upotreba pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa i ublažava upalu u pankreasu. Osim toga, sok ovog povrća sprječava razvoj šećerne bolesti, a također sprječava razvoj ateroskleroze, što je česta pojava kod pankreasa.
Borovnica-Borovnice su neophodne ljudima sa dijabetesom. Čaj od listova borovnice, kao i svježe voće, smanjuje šećer u krvi i stimuliše pankreas. Koristeći borovnice kao dio različitih smjesa od ljekovitog bilja, možete da se oslobodite upale pankreasa, kao i da očistite jetru i da poboljšate sekreciju žuči. Kada se pankreatitis pogorša, borovnice se konzumiraju samo u izgnječenom (pasirane ili samljevene) obliku i nakon termičke obrade.
Heljda- S obzirom da kod bolesti pankreasa ljekari preporučuju značajno smanjivanje porcija ugljenih hidarta u ishrani, jela sa heljdom će zauzeti dovoljno mjesta u ishrani pacijenta. U isto vreme heljda nije bez biljnih vlakana, što doprinosi normalnoj probavi, čišćenju crijeva i eliminisanje toksina. Heljda se smatra jednim od najpopularnijim proizvoda koji pomažu u lečenju pankreatitisa. Dozvoljena je od petog dana od početka dijete, kada se smanje simptomi bola. Kaša od heljde se sprema tako što se nakon kuhanja pažljivo pasira. Takvo jelo treba da jedete bez ulja, soli ili šećera.
Crveno grožđe- Crveno grožđe je odličan izvor resveratola, moćan antioksidant koji oslobađa ćelije od slobodnih radikala. Resveratol jača krvne sudove i smanjuje upalu. Ova materija također smanjuje smrt ćelija (apoptoza) kod raka pankreasa.
Korijen sladića- Ova ljekovita biljka odavno se koristila kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa pankreasom. Odvarak od sladića predstavlja moćno protivupalno sredstvo, može da smanji bol i naduvenost, koji često prate pojavu pankreatitisa.
Preporučuje se svaki dan da pijete tri ili više šolja čaja i od korjena sladića ili da uzimate dodatke ishrani. Treba da znate da neki ljudi kada uzimaju lijekove od sladića, krvni pritisak im se poveća. konsultujte se sa ljekarom prije nego što ga uzmete ili redovno mijerite krvni pritisak.
Nutricionisti smatraju da umjereni pristup ishrani pomaže da pomogne u održavanju pankreasa zdravim. Dijeta treba da obuhvata i ribu, maslinovo ulje, žitarice, povrće i voće i žele, suhi bijeli hleb, mliječne proizvode. Iz dijete treba izbaciti alkohol, kafu, dimljena mesa, slatkiše i kiflice.
Pankreas je veoma važan za život cijelog organizma. Eto zašto kada osetite bol u tom području, treba da se konsultujete sa ljekarom što je prije moguće. Ako ništa, bolje je spriječiti bolest, nego dugoročno i iscrpno liječiti. Ukoliko niste u predijabetičnom stadiju i niste potencijalni pacijent za DiaControl, a želite da očuvate zdravlje gušterače mogli ste pročitati koje od namjernica su idealne za vas. Prilikom izbora dnevnih obroka voditi računa o tome šta unosite u organizam. Posegnite za obrokom bogatim navedenim namjernicama, te očuvajte zdravlje svoje gušterače. Ukoliko je već stadij u kojem je oslabljena funkcija gušterače, srebrena svilenica u sastavu DiaControl proizvoda je idealan prirodni proizvod nadopune prehrani za vas. Potražite je u svojim apotekama i obratite se za savjet magistrima farmacije.