Trešnje i dijabetes

Uravnotežena prehrana je izuzetno bitna za svaku osobu jer pruža opskrbu energijom, snagom i produktivnošću, a posebno je važna ukoliko se radi o pacijentu oboljelom od dijabetesa. Jelovniku pacijenta oboljelog od dijabetesa često nedostaje svježe voće i bobice, jer većina sadrži puno šećera, pa mnogi pacijenti izbjegavaju njihovu upotrebu. Postoji pojedino voće koje ne samo da ne šteti osobi sa dijabetesom, već djeluju pozitivno na zdravlje organizma, posebno gušterače. Jedna od takvih delicija je sočna, zrela i aromatična trešnja.

U periodu kada u prodavnicama, tržnicama možete pronaći veliki broj svježeg voća i povrća, želim vam približiti zašto vaš izbor trebaju biti trešnje ukoliko ste pacijent obolio od dijabetesa.

Plodovi trešnje imaju izuzetno nizak glikemijski indeks čak – 22 jedinice, minimalan sadržaj ugljikohidrata, kompleks vitamina, minerala i vlakana, pa je trešnja kod dijabetesa vrlo učinkovit način za snižavanje glukoze. Pored toga primjenom stimulirate gušteraču, pomažete tijelu da proizvede 50% više inzulina.

Skladište blagodati sadržanih u višnjama zasitit će organe mikroelementima, podržati aktivnost i vitalnost, a također će poboljšati zdravlje pacijenta oboljelog od dijabetesa. Ne brinite o brojevima kada jedete plodove trešanja, jer ona sadrži samo 49 kalorija u 100 grama.

Plodovi trešanja u svom sastavu sadrže korisne vitamine, antioksidanate, mikroelemenate, koji imaju terapeutski učinak na sve tjelesne sisteme i pomažu u stabilizaciji njegovog stanja kod pacijenta oboljelog od dijabetesa-

Zbog svog bogatog sastava, trešnja ima niz ljekovitih korisnih djelovanja na tijelo, i to:

  • Bogata je vitaminom C koji jača imunološki sistem i štiti organizam od patogenih virusa i bakterija. Zaštita od infekcije veoma je bitna kod dijabetesa, jer je kod ljudi koji imaju ovu bolest najčešće imunitet je slabiji u odnosu na zdrave osobe.
  • Prisutni pektini uklanjaju otrovne tvari, aktivno se bore s toksinima i produktima propadanja.
  • Redovitom upotrebom trešanja poboljšavate probavu, normaliziujete mikrofloru želuca i regulišete prirodnu kiselost gastrointestinalnog trakta.
  • Kumarin u sastavu plodova trešnje sprečava trombozu, podstiče resorpciju i eliminaciju tumora iz organizma. Ova supstanca efikasno razrjeđuje gustu krv, štiti krvne žile od ateroskleroze, a takođe efikasno smanjuje visoki krvni pritisak.
  • Niskokalorične trešnje poželjne su u primjeni dijete za smanjenje viška kilograma, za kratkoću daha i oticanje, a askorbinska kiselina aktivno uništava masne ćelije i uspostavlja metabolizam lipida.
  • Magnezijum u sastavu pomaže da se lakše nosite sa stresom i njegovim posljedicama, jača živčani sustav i neuronske veze, stabilizira san i procese spavanja i buđenja.
  • Tanini trešnje pomažu u uklanjanju soli i metala iz tijela, a istovremeno poboljšavaju metabolizam, što je izuzetno važno za dijabetes.
  • Antocijanini u svom sastavu pružaju snažno antioksidativno djelovanje, čime se poboljšava rad i stanje gušterače. Ovaj element pomaže lučenje inzulina i povećava njegovu količinu u krvi za pola, što pomaže tijelu da prerađuje glukozu. Konzumiranje hrane s antocijaninima olakšava dijabetes i pomaže u stabilizaciji metaboličkih procesa i metabolizma.
  • Zahvaljujući antioksidansima, trešnje se koriste i za borbu protiv onkoloških bolesti i bolesti srčanog mišića. Osim toga, elementi u tragovima u njegovom sastavu pomažu u liječenju anemije.
  • Trešnja povećava otpornost tijela na štetne vanjske faktore, čineći ga otpornijim na ultraljubičasto zračenje.

Ne samo voće da je korisno za upotrebu, već i kora, lišće, stabljika i cvijeće. Takvi čajevi i infuzije imaju snažno antioksidativno djelovanje i kvalitativno smanjuju nivo glukoze u krvi.

Preporučuje se upotreba svježih trešanja, ali u prehranu se mogu dodati smrznute i ravnomjerno konzervirane plodove. Pri konzerviranju trešanja treba nemojte koristiti zaslađivače. Kod dijabetesa tipa 1 dozvoljena je primjena oko 100 grama svježeg voća dnevno. Uz bolest drugog tipa, ne možete se pridržavati strogih pravila doziranja za trešnje, ali ne preporučuje se jesti više od 500 grama dnevno.

Trešnje kupujte samo u sezoni kako biste smanjili šanse za kupovinu proizvoda sa nitratima ili pesticidima.

Od listova, kore i stabljika ovih trešanja možete pripremiti ljekovite infuzije i korisne dekocije. Postoje korisni recepti tradicionalne medicine koji će pomoći kod dijabetesa i poboljšati stanje organizma.

U nastavku nekoliko primjera za pripremu:

  • izmješajte lišće u jednakim omjerima i 50 grama smjese sipati u tri litre ključale vode. Tretman ovom infuzijom traje tri mjeseca tokom kojih pacijent treba da uzima pola čaše tečnosti pola sata prije jela. Za jedan dan, možete konzumirati ne više od 375 ml infuzije. Možete dodati grančicama trešnje, listove šljive, orah i prazne mahune graha.
  • od stabljika trešnje možete pripremiti ljekoviti pripravak za proizvodnju inzulina. Da biste to učinili, pripremite 10 grama stabljika i stavite ih u 250 ml čiste vode. Smjesu stabljike kuhajte deset minuta, a potom je potpuno ohladite. Uzmite 125 ml 30 minuta prije obroka. Učestalost upotrebe ne smije biti veća od tri puta na dan.
  • Čaj od grančica trešnje možete dodati i prije svakog obroka, inzistirajući na 5 g sirovine u 250 ml kipuće vode. Ovaj čaj je efikasan ne samo kod dijabetesa, već i kod bolesti gastrointestinalnog trakta.

Kao i bilo koji proizvod, i trešnje imaju svoje kontraindikacije. Postoji nekoliko razloga zbog kojih je nepoželjno uključivati ​​ovaj plod u prehranu.

Prirodom-protiv-Dijabetesa-DiaLine-Sarajevo

Ne preporučuje se upotreba trešanja pacijentima oboljelim od dijabetesa sa sljedećim kontraindikacijama:

  • prisutnost gojaznosti;
  • povećana kiselost želuca;
  • prisutnost čestih zatvora;
  • peptički čir želuca;
  • sklonost jakoj i učestaloj dijareji;
  • hronične bolesti pluća;
  • pojedinačna alergija na proizvod.

Isto tako, nemojte prelaziti preporučenu količinu trešanja dnevno, jer višak trešanja dovodi do nakupljanja tvari amigdalin glikozida, što dovodi do truljenja hrane u crijevima i stvaranja otrovnog elementa – cijanovodične kiseline.

Nadam se da ste nakon ovog članka uvidjeli sve prednosti i mane upotrebe trešanja. Trešnje definitivno mogu biti vaš izbor prilikom odabira voća ukoliko ste pacijent obolio od dijabetesa. Prilikom upotrebe bitno je pridržavati se preporučenih dnevnih doza. Trešnja je veoma korisna za dijabetes, za stabilizaciju i normalizaciju stanja dijabetesa svih vrsta. Prilikom upotrebe ploda trešnje, nemojte zaboraviti prednosti upotrebe lišća, grančisa i kore. Prema navedenim receptima napravite pripravke i pomozite organizmu u borbi protiv dijabetesa.

Pridržavajući se preporuka za upotrebu trešanja možete kvalitativno smanjiti koncentraciju šećera u krvi, a također vratiti aktivnost i zdrav način života.

Džana Mehanović mr ph
Product manager diabetes DiaLine doo