Ako ih uvrstite u jelovnik uvjerićete se da održavaju osjećaj sitosti i smanjuju apetit a što je najvažnije, olakšavaju kontrolu glikemije smanjenjem rezistencije na inzulin.
Odavno je poznato da sjemenke sadrže mnoštvo korisnih sastojaka zbog kojih se preporučuju osobama sa dijabetesom, a jeste li se upoznali sa blagotvornim svojstvima čije ?
Ovo čudesno zrnevlje već dugo se koristi u Centralnoj i Južnoj Americi kao sredstvo koje olakšava kontrolu šećerne bolesti, smanjuje otpornost na insulin, sprečava opstipaciju, blagotvorno djeluje na organe za varenje, pomaže mršavljenje, liječi upale, štiti od kardiovaskularnih bolesti, reguliše krvni pritisak i kontroliše holesterol. Zbog visokog procenta nerastvorljivih vlakana, koja održavaju osjećaj sitosti, vrlo su korisne ukoliko se odlučite da držite dijetu. Akko ih uvrstite u ishranu, uvjerićete se i da smanjuju apetit, te ubrzavaju funkciju bazalnog metabolizma i sagorijevanje masnih naslaga.
Riznica vitamina
Male sjemenke bijele ili crne boje veoma su dragocijene za naše zdravlje. Sadrže više omega-3 masnih kiselina nego bilo koje drugo sjeme, a takođe imaju 5 puta više kalcijuma nego mlijeko, pa su idealan dodatak jelima za osobe koje ne konzumiraju mliječne proizvode. Od vitamina, tu su A, C, E i kompleks vitamina B, kao i minerali, poput željeza, selena, cinka, bakra i magnezijuma, te i amino-kiseline. Sprječavaju nagle skokove šećera. Ako kašiku sjemenki potopite u vodu, sok od povrća, kiselo ili bademovo mlijeko kako bi omekšale, one će vrlo brzo pustiti sluz i stvoriti jedan vid barijere između ugljenih hidrata i digestivnih enzima – tako čete usporiti njihovo razlaganje u organima za varenje i spriječiti nagle oscilacije šećera u krvi.
Priprema čija sjemenki
Priprema čija sjemenki je vrlo jednostavna. Prethodno ih možemo namočiti najmanje 10 do 15 minuta prije jela kako bi nabubrile.
Još ih je bolje namočiti i preko noći pa ih ujutro odmah imamo spremne za jelo. Dužim namakanjem neki nutrijenti iz sjemenki postaju pristupačni, jer tvrda ljuska omekša i postaje poroznija. Osim vode, možemo ih namočiti u mlijeko ili mliječne napitke, jogurt, kefir, sok, neki drugi omiljeni napitak …
Otprilike dvije supene kašike sjemenki prelijemo s 2 do 2,5 dl tekućine. Tako namočene sjemenke nabubre i ispuštaju sluz pa je smjesa nalik pudingu. U tom obliku izvrstan je saveznik za zdravlje crijeva jer pospješuju probavu i povoljno djeluju na crijevnu mikrofloru. Takve ih možemo pomiješati s omiljenim žitaricama, voćem, povrćem, orašastim plodovima (orasi, bademi, lješnjaci…) i raznim drugim sastojcima prema ukusu (kakao, kokos, cimet, kurkuma…). Želimo li u potpunosti iskoristiti vrijednost ovih sjemenki, najbolje je neposredno prije konzumiranja da ih sitno sameljemo, na primjer u električnome mlinu za kafu ili blenderu. Tada će nutrijenti iz sjemenki biti pristupačni i u probavnome sistemu će ih tijelo moći apsorbirati. Mljevene sjemenke možemo upotrijebiti za već spomenuti doručak uz žitarice i voće, posipati ih po raznim slanim i slatkim jelima (supe, sendviči, salate, razna jela s povrćem, deserti…), dodavati u tijesto za hljeb, kolače i kekse. Dakle, u korištenju gotovo da nema ograničenja!
Oba načina korištenja koriste zdravlju i u tren oka možemo ih dodati u zdrave napitke i smutije. U prodavnici potražite čija sje- menke koje potiču iz organskoga uzgoja, što je dodatna prednost, jer ne sadrže ostatke pesticida. Nakon isprobavanja raznih kombinacija ukusa, vjerujemo da će vam se svidjeti i da će sićušne, a opet moćne chia sjemenke pronaći mjesto u vašoj svakodnevnoj prehrani.